Heldigvis var der også lidt Internet på Gran Canaria. Det var ikke hurtigt, men det var der. Derfor kunne jeg jo læse om den debat, der har været om elevplaner. Elevplaner er et dokument, som lærerne skal skrive om den løbende evaluering. Alle elever skal have en elevplan, og det skal være i samtlige fag. Personligt har jeg ikke noget i mod elevplaner, da den for mig kan være et værktøj. Og med elevplanerne i hånden kan vi også vise Danmark, at vi er ret professionelle. Det tror de åbenbart ikke på. Jeg er klar over, at det kommer til at tage tid at skrive, men i den kommune jeg arbejder i, kan vi ikke brokke os over den manglende tid. Vi tager nemlig bare tiden til det.
I Herlev, hvor jeg arbejder har vi nemlig en særlig aftale, hvor vi selv professionelt råder over vores tid. Kommer der en ny opgave må vi skære ned på noget andet. Det er smart. Vores arbejdstid er ikke fordelt ud på arbejdsopgaver, som i mange andre kommuner. Vi styrer det selv. Det giver selvfølgelig nogle vanskeligheder, men også en stor portion af frihed. Frihed kan jeg godt lide.
Jeg læste i et læserbrev i BT (det var hurtigt læst), at nu vi lærere bare tage os sammen og komme i gang med udviklingen. Ja, det vil vi da også gerne. Men jeg er ret sikker på, at ingen vil arbejde mere end de får betaling for. Det vil lærerne heller ikke.
Derfor synes jeg, at Bertel og KL burde kigge lidt på den aftale vi har i Herlev. Politikernes problem med aftalen er, at den betyder, at der skal være stor tillid mellem dem, som laver aftalen. Men aftalen er fri og fleksibel til udvikling. Kort fortalt går aftalen ud på, at en undervisningslektion udløser noget tid til alle de andre ting, man som lærer skal lave. Det kunne være skole/hjem-samarbejdet, forberedelse, møder, løbende evaluering osv. De aftaler, som er i de fleste kommuner nu, er alt tid skemalagt. Man får fx 20 timer til skole/hjem-samarbejdet. Skal man bruge mere tid, fordi ens klasse er problematisk, så skal man ind til lederen og spørge. Og hvad gør man hvis lederen siger nej? Siger man til forældrene, at der ikke er mere tid til skole/hjem-samarbejdet? Nej, det gør man ikke.
Med Herlev-aftalen har jeg, som lærer, muligheden for at justere på den tid, jeg bruger. Jeg kan orientere mine forældre om, at noget bortfalder pga. at skole/hjem-samarbejdet tager meget tid. At det er der, jeg bruger min tid, fordi der er et behov. Problemet med aftalen ud fra politikernes synspunkt er jo, at de ikke kan styre den. De har ikke kontrollen over tiden, det har jeg.