Det lyder da meget godt…

Jeg har nu læst Lars Løkkes første tale som statsminister, og den er sikkert meget god, men der alligevel nogle ting som undrer mig.

Med den lære tager vi hul på et nyt årti og forlader de “nullere”, hvor grådigheden stak sit fristende ansigt frem:

Øhhh, ja, det lyder da meget smukt, at I som politikere ikke kan lide grådigheden. Det undrer mig bare, hvorfor I så ikke meget tidligere har gjort et forsøg på at stoppe den. Hvorfor har I ikke prøvet at regulere markedet? Nej, fordi markedskræfterne skal være frie, og markedet skal styrer sig selv. Ja, det er flot. Og hvad blev resultatet? Finanskrisen. Noget af krisen kunne måske ha’ været undgået, hvis politikerne noget før tog affære og prøvede at regulere lidt på markedkræfterne. Ikke fordi jeg ønsker et statstyret marked, men jeg ønsker da, at staten gerne må blande sig.

Og så til noget som virkelig betyder noget for mig og min hverdan. Nemlig Folkeskolen. Jeg er da glad for, at Lars Løkke har fokus på folkeskolen og gerne vil være med til at gøre den bedre. Og ja, vi kan altid gøre læsningen blandt eleverne bedre. Der er desværre nogle problemstillinger i det han siger. Men lige noget godt først.

Til jer børn, som ser med her i aften, vil jeg sige, at I kan noget, som I er blandt de bedste til i verden. I er kreative. I er glade for – og gode til – samarbejde. I er glade for jeres skole. Det er det bedst tænkelige udgangspunkt for at blive endnu dygtigere. Og det skal I blive. Hver og en, så langt jeres talent rækker.

Ja, det er rigtigt at flertallet af elever er glade for at gå i skole. Løkke glemte måske, at siger, hvem der er med til at gøre disse børn kreative og selvstændige. Ja, det er både forældre og lærerne i Folkeskolen. Det kommer ikke af sig selv. Og det er lige præcis denne evne som vi skal blive ved med at dyrke i Folkeskolen. Jeg snakkede forleden med en kineser og hun fortalte, at det var evnen til at træffe selvstændige valg og se på problemerne fra flere vinkler, der gjorde at Europa stadig var foran i forhold til Kina. Vi skal selvfølgelig også give eleverne en masse viden. Og som Løkke siger, så er indgangen læsningen.

Og nu til problemerne. Det lyder fint, at Løkke og Co gerne vil give skolen et løft, men det må jo ikke koste penge. Og det er netop et problem. Skal skolen have et læseløft, så vil det koste penge. Det nytter ikke noget at spare på specialundervisningen, hvis eleverne skal blive endnu bedre. For skolen bliver ikke bedre, hvis klasserne skal rumme flere og flere vanskelige elever. Så er det sgu’ svært at gøre undervisningen så individuel som Løkke give udtryk for. For hvad hjælper en læsetest i 2. klasse, hvis læseklassen i kommunen er fyldt op? Så skal den enkelte lærer forberede undervisning til den enkelte. Det er en umulighed. Nu ikke så meget brok fra min side. Jeg skal jo bidrage med en løsning. En løsning kunne være, at der faktisk blev lavet flere tilbud til de svageste elever. Og det skal staten selvfølgelig støtte økonomisk, for hvis kommunerne skal klare det inden for deres økonomiske ramme, så bliver det et flop. Det kunne være flere pladser i læseklasser osv. På den måde ville denne gruppe elever få den bedste hjælp. Den bedste hjælp kan nemlig ikke gives i en klasse med 25 elever og kun en lærer. En lærer kan nå en stor del af eleverne, men desværre ikke alle. Og det er netop denne gruppe elever, der skal være flere tilbud til.  Og så vil jeg give Løkke ret i, at en måde at motivere flertallet af eleverne er ved at stille krav, at de skal kæmpe for noget. Og så kunne det også være sjovt, hvis Løkke stillede nogle krav til forældrene, men det mister han jo stemmer på, så…..

Og så lige en anden ting. Måske er den danske folkeskole verdens dyreste, men det er ikke fordi vi bruger mange penge på den enkelte elev. Det er faktisk ikke penge til undervisningen, der er den største post i budgettet.

Og så lige en sidste ting omkring skolen. Det ville være rart med lidt ro på, så den gældende lov og initiativer kunne få lov til at virke. Det kunne jo være, at det virkede.

Jeg må indrømme, at jeg godt kunne lide Løkkes åbenhed overfor det fremmede. Det er fint, at han som Venstre-mand tør stå ved nogle værdier som åbenhed og tolerance. Nu skal han så vise, at han mener det. Det er sgu’ på tide, at regeringen går lidt i mod den intolerance, der kommer fra deres støtteparti. Jeg skriver det igen og igen. Dansk folkeparti vil ikke demokratiet, de vil kun magten!!

Dette indlæg blev udgivet i Den danske folkeskole, Politik og tagget , , , , , . Bogmærk permalinket.

Der er lukket for kommentarer.