Mere eller mindre

Har en lærer den samme ytringsfrihed som alle andre? I dag kom jeg lidt i tvivl. Det kom frem under et møde at min skolebestyrelse skal godkende alt undervisningsmateriale, som jeg ønsker at benytte.

Jeg skal selvfølgelig ikke ned og få godkendelse, hver gang jeg bruger noget nyt materiale. Men jeg skal selvfølgelig tænke mig om.

Men jeg tænkte på, om jeg kunne komme i problemer, hvis jeg en dag underviste i et emne som var lidt farligt. Det kunne være, at jeg fornægtede Holocaust. Og at jeg brugte mere tid på det end på Holocaust. Jeg skulle selvfølgelig ikke bryde loven.

Men ville jeg som lærer ikke have den samme ytringsfrihed som alle andre? Selvfølgelig kunne jeg blive fyret for min udtalelser, men spørgsmålet ville være om det var inden for lovens rammer at fyre mig. Det håber, jeg i hvert fald ikke.

Det handler selvfølgelig om, at være objektiv i sin undervisning og ikke gennemføre en undervisning som er skadelig for børn. Begge sider i en sag skal selvfølgelig høres og belyses. Og det er meget vigtigt, at man fortæller eleverne når man præsenterer klassen for noget nyt, at det er lærerens holdning.

Dette indlæg blev udgivet i Den danske folkeskole og tagget , . Bogmærk permalinket.

3 Kommentarer til Mere eller mindre

  1. Harning skriver:

    Jeg synes at du roder tingene lidt sammen.

    For én ting er hvad du som ansat i en forvaltning gør – i den situation er du nemlig alene at betragte som en del af forvaltningen og skal derfor repræsentere forvaltningen og som forvaltningens lange arm udføre de opgaver som du er blevet pålagt.
    Hvilket som skolelærer betyder at undervisningen skal bedrives i henhold til folkeskoleloven hvoraf det fx klart fremgår at den enkelte skole (dvs skolebestyrelsen) inden for de givne rammer har ansvaret for undervisningens kvalitet i henhold til folkeskolens formål, jf. § 1, og fastlægger selv undervisningens organisering og tilrettelæggelse.

    ””””’

    Noget andet er hvad du som privat menneske gør, siger,skriver og tænker.

  2. Morten skriver:

    Selvfølgelig er jeg forvaltningens forlængede arm, og skal rette mig ind efter hvad min skolebestyrelse siger. Det har jeg nu også tænkt mig at gøre. Jeg kom nok bare til at tænke på, hvordan jeg ville reagere, hvis jeg blev begrænset i mine valg pga. holdningen hos min skolebestyrelse.

  3. Harning skriver:

    “Jeg kom nok bare til at tænke på, hvordan jeg ville reagere, hvis jeg blev begrænset i mine valg pga. holdningen hos min skolebestyrelse.”

    men egentlig er det jo ikke dine valg.

    Dit valg traf du da du valgte at skrive under på en ansættelseskontrakt i henhold til hvilken du er forpligtiget til at følge gældende love på dit ansættelsesområde.

    Dermed ikke sagt at individuelle indslag i lærerens udførelse af sit job ikke kan være både godt og hensigtsmæssigt – bare du er klar over at når du er på arbejde så repræsenterer du til enhver tid forvaltningen og ikke dit eget private selv.

    Og jeg kan ikke lade være med at undre mig over, at du nu, lang tid efter at du har accepteret din ansættelse – stadig ikke har fået lavet en klar adskillelse mellem dit private jeg – og forvaltningen.

    Ps. Heldigvis er stavnsbåndene forlængst ophævede – så skulle ens arbejdsplads` værdisæt stå i kontrast med ens egen personlige overbevisning så kan man jo bare tage konsekvensen og sige op. :-)