Giv dem noget…

Jeg elsker undersøgelser, der fortæller det ene eller det andet. Forleden dag kom der en undersøgelse om de farligste jobs. Det overraskede mig meget at det er meget farligt at arbejde på kontor – det er i hvert fald der, hvor der er flest ulykker. Måske fordi der er så mange der arbejder netop på et kontor.

Men i forbindelsen med den undersøgelse, så havde man også lavet en oversigt over de jobs som kostede mest følelsesmæssigt. Her åbnede mine øjne sig lidt. På en anden plads, lige efter socialrådgivere, lå folkeskolelærerne. Jeg blev lidt overrasket over at lærerne lå så højt, men det gjorde vi altså. Jeg havde forstillet mig at sygeplejersker og plejepersonale lå højere, men nej.

Og ja, det er et følelsesmæssigt hårdt job, da man skal give meget af sig selv. Det er særligt i de situationer, hvor man skal opdrage på eleverne, hvor man skal give dem lidt råd om, hvordan de skal leve deres liv. Der giver man meget, og man involverer sig meget i elevens ve og vel. Så bliver det hårdt, når tingene ikke lykkes, når eleven alligevel gør det modsatte. Det er bare for normalområdet. Der skal også lægges lidt energi i de sager, som er tunge. Man bliver følelsesmæssigt påvirket i de sager, hvor man tydeligt kan se at eleven har det dårligt, men at systemet ikke kan gøre så meget. Det er sgu’ hårdt at se på.

Heldigvis så får man også meget tilbage. At eleverne laver sjov med én, at eleverne gerne vil snakke, gerne vil give noget af dem selv. Jeg vil godt skynde mig at fortælle, at jeg får mere tilbage end jeg giver. Men det er hårdt altid, at skulle havde sig selv med i jobbet. Man kan ikke bare være 100% professionel.

Mest følelsesmæssigt belastende job

1. Socialrådgivere.
2. Folkeskolelærere.
3. Plejepersonale, hospital.
4. Pædagoger, døgnsinstitution.
5. Sygeplejersker.
6. Læger og tændlæger.
7. Pædagoger, daginstitution.
8. Fysio – og ergo terapeuter.
9. Politifolk og fængselspersonale.
10. Plejepersonale, hjemmepleje.

Kilde: Arbejderbevægelsens Erhvervsråd og Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

Dette indlæg blev udgivet i Den danske folkeskole, Tanker fra lænestolen og tagget . Bogmærk permalinket.

Der er lukket for kommentarer.