Hvorfor demokrati?

På DR2 sender de for tiden en serie programmer med den fælles titel ‘Why democracy?’. Jeg har set nogle enkelte udsendelser, som alle har været gode. I dag tændte jeg ligeledes for DR2 og de sendte en dokumentar om drabet på en afghansk taxichauffør. Jeg så de sidste 25 minutter af udsendelsen. Programmet fik mig til at tænkte på noget, som var nævnt i den bog jeg læser i øjeblikket. Bogen hedder ‘Den kolde krig’ af John Lewis Gaddis.

I bogen er der beskrevet hvorfor, at hverken amerikanerne og russerne brugte atom-våben mod hinanden. Bogen bruger den preussiske militærteoretiker Clausewitz til at komme med en forklaring. Clausewitz sagde nemlig, at stater, der hengav sig til ubegrænset voldudøvelse, selv kunne blive ofre for den og derfor måtte krige begrænses. Det har han jo helt ret i. Med andre ord brugte amerikanerne og russerne ikke atomvåben fordi, at det kunne ende med landets udslettelse. Og det var ikke derfor man valgte at gå i krig.

Hvorfor kom jeg til at tænke på Clausewitz under en udsendelse om demokrati? Udsendelsen handlede om tortur, hvilket ikke handler om den totale krig, men der var alligevel noget som fik mig til at stoppe op. Det handlede netop om idealer. Hvilke idealer er det vi kæmper for? Vi kæmper vel for frihed, demokrati og menneskerettigheder.

Desværre viste udsendelsen, at vi i vores kamp for demokrati, frihed og menneskerettigheder har svigtet stort. Vi har være totalt ligeglade med andres frihed, deres rettigheder, særligt hvis de var i mod os. Og denne mangel på respekt for det vi kæmper for er måske netop det der gør, at vi taber krigen. Vi er ikke længere de gode. Jeg kan udtrykke det lidt anderledes. Misbruger vi de idealer vi kæmper for, mister vi os selv.

Er det ikke det som er ved at ske? Vi har indledt en krig på et meget tyndt grundlag, mishandlet, men selvfølgelig også hjulpet, nationer, set bort fra det vi kæmpede for og nu har vi gang i en kæmpe diskussion om rigtigheden af denne krig. Splittelsen i vores samfund er nærmest total. Denne splittelse i samfundet kan vel føre til, at særligt USA kan miste sin føreposition i verden, netop fordi landet er delt op, intet er længere fælles. Ikke engang definitionen på frihed, lighed og demokrati.

Dette indlæg blev udgivet i Bøger, Historien, Politik, Tanker fra lænestolen. Bogmærk permalinket.

2 Kommentarer til Hvorfor demokrati?

  1. Jarle Petterson skriver:

    Hei.

    Jeg har kikket gjennom bloggen din, og undres om ikke du kunne ha interesse av et fellesnordisk, borgerjournalistisk blogprosjekt.

    Hvis så, kunne du tenke deg å overveie dette — eventuelt spre “det glade budskap”?

    For øvrig er det en god blog du har her (hvilket også foranlediget min henvendelse).

  2. Morten skriver:

    Tak for dine ord Jarle. Jeg overvejer…