På dr.dk kan man læse om, at skoleelever føler sig mobbede af lærerne. Eleverne har svaret på et spørgsmål fra Dansk Center for Undervisningsmiljø.
Mit indtryk er, at mange elever ikke helt ved, hvad mobning egentlig dækker over. Bliver et barn drillet en enkelt gang er det jo ikke mobning. I ‘Grundbog mod mobning’ af Helle Rabøl Hansen er definitionen følgende:
Mobningen er gruppens systematiske forfølgelse eller udelukkelse af en enkelt person på et sted, hvor denne person er tvunget til at opholde sig.
Jeg vil ikke afvise, at enkelte lærere mobber en elev, men at det skulle være så udbredt som artiklen på DR hævder, tvivler jeg stærkt på. I artiklen siger lærernes formand da også, at elever opfatter en irettesættelse som mobning.
Irettesættelse er ikke mobning. Det er netop et forsøg på, at får eleven ind i gruppen igen. Irettesættelser falder jo altid når elever eller andre ikke opfører sig efter de nedskrevne og uskrevne regler, der er i en gruppe. Derfor er irettesættelser et forsøg på, at få eleven ind i gruppen igen.
Problemet er også, at elever i dagens Danmark er meget dårlige til at modtage kritik. Får de dårlig kritik i en stil, så er det ikke stilen, der er noget i vejen med. Nej, det er fordi læreren ikke kan lide dem. Nu er de fleste lærere meget professionelle, derfor er det indholdet af stilen og ikke elevens person vi bedømmer. Det har nogle elever dog svært ved at forstå.
Nu skal der så laves en undersøgelse. Fint nok, hvad skal der komme ud af det? En vejledning om hvordan lærerne skal opføre sig overfor børn? Nej, man burde hellere fortælle forældrene, at de burde opdrage deres børn til at kunne modtage kritik og til at kunne indgå i en gruppe.
- jeg har om mobning i et skole protjekt. jeg har valgt det for jeg selv bliver mobbet, jeg hader det, og føler bare at det er det væreste jeg har været ude for, og det er det sådan set også. jeg har bare lyst til at forsvinde her fra. og ikke komme tilbage. dem fra min klasse, de hader mig stortset alle sammen. jeg kan kun snakke med få af dem. og det gør bare en så ked. men jeg vil gerne høre hvad i synes jeg kan gøre for at få det bedre, nu da det er sidste år jeg er på skolen?
- cecilie.
Om mobning af 3. juni 2008 Jørgen Folkvang
Vi er enige med Jørgen. Mobning er modbydeligt, og det skal stoppes.
Hvis børn ikke kan skelne mellem ytringsfrihed og mobning, så burde forældrene træde ind.
Folk fra tv burde tænke over hvad de siger og gør, fordi at det påvirker børn og unge meget.
Det værste er, at hvis du sladre til en voksen, og mobberen finder ud af det, bliver det som regel værre.
Vi er både enige og uenige i Jørgen Folkvangs kommentar til et indlæg om mobning.
Enig på den måde at han jo har ret i, at mobning er modbydeligt fordi det er en krænkelse af et andet menneske. Han har også ret i, at alle mennesker sviner hinanden til. Selv landets ledere. Er det ikke meningen at de skal være forbilleder?
Uenige på den måde at vi ikke føler at det er blevet værre de seneste år. Vi er to 8. klasses piger, der aldrig har set mobning, været med til at mobbe, eller kigget på hvor en anden blev mobbet. Vi er også uenige fordi vi ikke synes at han har ret i at det er blevet meget værre. Bare fordi der er et eksempel et eller andet sted i landet, blæser medierne det op, og dømmer alle unge til at være sådan. Det betyder altså ikke at alle unge mennesker er mobbere.
-Karoline og Kia. 8.a.
Kommentar af Jørgen Folkvangs indlæg:
- Vi er enige med Jørgen Folkvangs kommentar, fordi det ikke kan være rigtigt at mobning bare bliver værre og værre, og selv om der bliver gjort noget for at hjælpe af med mobning, er det jo alligevel blevet værre. Kendisserne og tv-værterne kunne godt lave et anti-mobnings kampagne. Man tror jo det er okay at mobbe når man ser i fjernsynet at de kendte gør det, og det er helt okay. Derved opfatter unge det jo som okay, og bare bliver ved. Jo mere kendisserne gør det, og jo hårdere de bliver mod deres ”fjender” bliver det også værre i skolen og andre steder. Tv-værterne fortæller bare at det kendisserne gør, er ytringsfrihed, men det er det jo ikke når de kalder hinanden grimme ting, håner hinanden, og latterliggøre hinanden. Det er jo præcis det samme jo man gør i skolen, og andre steder. Men der bliver det kaldt mobning.
Vi er enige med Jørgen Folkvangs kommentar, fordi det ikke kan være rigtigt at mobning bare bliver værre og værre, og selv om der bliver gjort noget for at hjælpe af med mobning, er det jo alligevel blevet værre. Kendisserne og tv-værterne kunne godt lave et anti-mobnings kampagne. Man tror jo det er okay at mobbe når man ser i fjernsynet at de kendte gør det, og det er helt okay. Derved opfatter unge det jo som okay, og bare bliver ved. Jo mere kendisserne gør det, og jo hårdere de bliver mod deres ”fjender” bliver det også værre i skolen og andre steder. Tv-værterne fortæller bare at det kendisserne gør, er ytringsfrihed, men det er det jo ikke når de kalder hinanden grimme ting, håner hinanden, og latterliggøre hinanden. Det er jo præcis det samme jo man gør i skolen, og andre steder. Men der bliver det kaldt mobning.
Vi kommenter jørgen folkvang’s kommentar:
Vi synes han har ret i, at mobning er en modbydelig ting og især hvis der er flere om at mobbe en. Og ja det er steget en hel del de sidste år, især på skolerne, men det kan have noget med at man ser i tv’et eller i blade, at voksene mobber hinanden, men det er jo film eller reklamer. Dem i reklamerne er bare dårlige exempler for unge? Han har også ret i, at hvis man spørger et barn om det er forkert at mobbe, så siger de ja. Men de fleste man spørger, er før blevet mobbet. Det er mest galt på skolerne med mobning, hvis man nu fx har det forkerte tøj på, ikke gør som de siger, eller siger noget forkert, så kan man blive mobbet af klassen’s mobber. Han skriver også at unge/børn, har svært ved at skelne mellem mobning og ytringsfrihed, det vil vi bare sige, at det er rigtig at mange unge ikke kan det!
Vi vil ikke erklære os enige i Jørgen Folkvangs påstand angående, at eleverne bliver mobbet af lærene. Det er som regel noget eleverne selv forstiller sig. Men vi er enige i, at mobning er en forfærdelig ting. Selv om nogen står lidt ud fra resten af klassen/årgangen, behøver man ikke gøre det værre ved at påpege det. Det kan jo godt være at, vi har ytringsfrihed, men det er ikke ensbetydende med, at vi skal misbruge den til ting som mobning.
Vi ved at, det er et stort problem i de fleste skoler. Det er selvfølgelig ikke alle, der oplever at blive mobbet, men der er altid en eller 2 i klassen. Mobning kan ødelægge folk psykisk og komme så langt ud, at det kan føre til selvmord. Mobning er ikke bare noget, man lige kan komme over. Det er noget, der sidder fast resten af livet.
Vi har hørt en historie om en person, der var ved at hænge sig selv efter nogle år med mobning. Han kunne heldigvis ikke selv gøre det, men tænk lige over at stå i en situation hvor man ikke har andre udveje end at tage sit liv. Så er det virkelig så langt ude, at mobberne skulle tænke sig om en ekstra gang, før de siger noget grimt til en person.
Vi er fuldstændig enige i, at det er modbydeligt og det burde afskaffes, især hvis der er flere der går imod én. Det kan ødelægge et menneskes barndom hvis der ikke bliver gjort noget.
Han har ret i, at alle mennesker sviner hinanden til. Selv landets ledere. De burde være forbilleder. Men er det virkelig deres ansvar at vi ikke skal mobbe andre? Jo mere kendte gør det, jo mere bliver vi også ”smittet” af det.
Men er det nu alligevel også deres skyld at der er nogle, der mobber? Nej, det er det vel ikke. Det er noget vi selv bestemmer.
På den anden side er vi lidt uenige fordi han ikke har helt ret i at mobning er blevet værre i løbet af årene, og medierne blæser det op, og dømmer alle unge til at være mobbere eller mobbe ofre. Det er jo overhovedet ikke rigtigt. Mobning er kendt, men vi tror groft drilleri er værre, i hvert fald mere udbredt. Alle går vel og driller hinanden, venskabeligt selvfølgelig, det må bare ikke tage overhånd.
Hej
Kommentar til indlægget Mobning i folkeskolen.
Vi er tre piger, Vanessa, Ida Marie og Iben.
Mobning er en modbydelig tendens. Det kan få livsvarige og alvorlige konsekvenser for den, som bliver mobbet. Mobning er en kedelig tendens i det danske samfund, som vi skal have rettet op.
Men spørgsmålet er: Er mobningen i virkeligheden blevet værre de seneste år? Eller ej?
Vi mener, at mobningen overhovedet ikke er blevet værre, men derimod er der kommet meget mere fokus på mobningen, og derfor mener flere og flere, at mobningen er blevet meget værre, fordi det bl.a. fylder i medierne.
Vi er meget uenige i, at du generaliserer. Vi syntes at der er nogle unge, der er dårlige til at tage kritik, men absolut ikke alle. Vi går i en klasse hvor ca. 8 % føler det er svært at tage imod kritik, og derfor kan man ikke sige, at mange elever ikke kan modtage kritik eller irettesættelse.
Det med at læren ikke favoriserer, er vi dog uenige i. Ikke kun i folkeskolerne, men man oplever det også så højt som i gymnasiet, videre gående uddannelser og på arbejdsmarked.
Mobning er noget af det værste en klasse eller skole kan være præget af. Vi har selv set mobning. Faktisk var mobningen så slem, at det endte i retten, fordi mobbeofferet var blevet udsat for vold. Alligevel kan man spørge eleverne i den selv samme klasse, om de har prøvet at mobbe nogen, og så vil de alle sammen svare nej, uden selv at opfatte det som en løgn. De mener bare at der er tale om drillerier. De ved jo godt hvor det endte, men de er alle sammen enige om, at det ikke er deres skyld.
Vi er enige med Jørgen Folkvang i at det godt kan skyldes, at det kan være svært at skelne mellem ytringsfrihed og mobning.
Når man har set overdramatiserede skænderier på tv ofte nok, vil man til sidst blive påvirket til at tænke, at det er normalt at tale sådan til andre folk. Undersøgelser viser at hvis børn ser meget vold på tv, vil de med større sandsynlighed blive voldelige som voksne. Derfor giver det god mening, at det samme skulle gælde for mobning.
Vi er enige med indlægget af pegefingeren.
Mobning kan føre til et dårligt og usocialt liv. Mange prøver at stoppe mobning.
Vi er enige om, at nogle elever tager kritik for hårdt, og gør mobning større end det er. Læreren siger og mener det jo kun som en irettesættelse, men nogle opfanger det anderledes. Nogle unge i dag tager kritik meget hårdt, siden de får meget ros hjemme.